lista
zetta

13/07/2018 by Mediprice with 0 comments

CLINICA ZETTA – Cum să ne reîntinerim pielea cu ajutorul plasmei și trombocitelor proprii


Trecerea timpului, stilul de viață, factorii externi precum soarele, frigul, poluarea, stresul, alegerile alimentare lasă în mod inevitabil urme asupra pielii, mai ales în zona feței. Terapiile de ultimă generație din medicina estetică permit recâștigarea aspectului elastic și tineresc al pielii, eliminând totodată riscurile unor reacții adverse, la pacientul sănătos. Terapia PRP (Platelet-Rich Plasma) sau Terapia Vampir este una dintre acestea.

Inițial, terapia PRP a fost folosită în chirurgia cardiacă, în anii ’80 fiind realizată prima operație pe cord deschis în care ea și-a arătat beneficiile. Ulterior, utilizarea acestui tip de terapie s-a extins în mai multe specialități medicale, printre care și medicina estetică.

Ce este Terapia Vampir și cum se realizează procedura

”Terapia PRP este procesul de injectare a pacientului/pacientei cu plasmă şi tombocite proprii, pentru tratamentul estetic al ridurilor sau cicatricilor la nivelul feţei, gâtului, decolteului, mâinilor sau chiar al scalpului, în scopul de a rejuvena pielea. Denumită de către chirurgul american Charles Runels ”Terapia Vampir”, procedura nu este deloc așa de înspăimântătoare precum sună, pentru că este de fapt o terapie minimc-invazivă”, explică dr. Bogdan Măciuceanu, medic primar chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă la Clinica Zetta.

”Procedura presupune recoltarea sângelui propriu al pacientului într-un tub special vidat, proba fiind ulterior supusă unui proces de centrifugare, pentru separarea plasmei și a trombocitelor de restul elementelor din sânge. Trombocitele sunt acele celule din sânge care ajută la vindecarea țesuturilor. În cazul unei răni, ele sunt cele ”vinovate” pentru formarea cheagurilor care opresc sângerarea și, uterior, tot ele ajută la restabilirea vascularizației normale și la repararea țesutului”, adaugă medicul.

După etapa de recoltare și centrifugare urmează aceea de injectare a PRP-ului din eprubeta, în zonele vizate ale corpului.

”Ca un ritual terapeutic, optez să încep cu toaleta minuţioasă şi dezinfecţia cu alcool sau clorhexidină a zonei vizate, urmată de aplicarea cremei anestezice. Ulterior se recoltează sângele venos, urmat de centrifugarea acestuia şi prepararea PRP-ului. Timpul scurs în obţinerea preparatului asigură acţiunea eficentă a anestezicului local, astfel terapia find aproape lipsită de orice durere. Post terapie se poate aplica un gel de arnică, pentru a limita eventualul edem postinjecţional şi posibil mici echimoze ce pot apărea la locul de injectare”, precizează dr. Bogdan Măciuceanu.

Zone pe care le putem trata

”Terapia vampir” se adresează oricărei persoane care doreşte o rejuvenare facială, prin reducerea pierderii de volum a feţei, a liniilor fine sau mai profunde, cât şi modificarea texturii pielii.

”Putem acționa la nivelul feței, în zona obrajilor și în cea mandibulară pentru volum, în cea a șanțurilor nasolabiale (așa numitele ”riduri ale râsului”), în zona lateroorbilată pentru a corecta ”laba de gâscă”,  dar și în zona scalpului pentru a opri căderea părului și pentru stimularea creșterii acestuia, dar și pentru corectarea ridurilor de la nivelul feței, al gâtului și decolteului. Tratamentul este eficient și pentru alte zone ale corpului, nu numai pentru față: braţe, fese, coapse, gambe sau abdomen”, spune specialistul.

Candidații potriviți pentru Terapia PRP sunt așadar persoanele care au pielea îmbătrânită, ridată, lipsită de elasticitate, pete pigmentare pe decolteu sau pe mâini, cearcăne, pungi sub ochi sau piele în exces, cicatrici postacneice, care doresc să își atenueze ridurile de expresie de pe frunte sau din zona nasului sau cărora le cade părul în exces.

”Este o terapie care se poate aplica unei majorități a pacienților, singurii care nu pot apela la acest tratament fiind pacienții oncologici, cei cu boli de sânge, septicemie, boli infecțioase, femeile însărcinate sau cele care alăptează”, explică dr. Măciuceanu.

Efectele ”Terapiei Vampir”

Terapia necesită 3 tratamente repetate la un interval de 2-3 săptămâni, efectul acestora durând aproximativ un an şi chiar mai mult. Pentru întreţinere este necesar un tratament pe an.

”Pentru mai multă eficiență, tratamentul cu PRP poate fi asociat şi chiar este indicat a fi asociat cu injectarea de alte produse cum ar fi acidul hialuronic, lipofilling, terapie cu toxină botulinică etc”, precizează specialistul.

Procedura de obținere a PRP-ului se face în prezenta pacientului, iar metoda este simplă și sigură, fără reacţii alergice.

”Terapia PRP nu este supusă riscurilor, aceasta este sigură atât din punct de vedere al recoltării cât şi al injectării produsului preparat. Kit-urile de recoltare respectă toate normele legale ale siguranţei în manipularea produselor biologice. Folosind sângele propriu al pacientului, riscul de reactie alergica este eliminat iar toaleta locala minutioasa elimina riscul de infectii. Timp de câteva zile după injectare, este indicat să se evite expunerea la soare, băile fierbinți sau folosirea produselor de machiaj”, completează Dr. Măciuceanu.

Lasa Comentariu