lista
alcool

10/12/2018 by Mediprice with 0 comments

“Cine e stapan pe setea sa, e stapan pe sanatatea sa.”


“Cine e stapan pe setea sa, e stapan pe sanatatea sa.”

Nu, nu este vorba de setea de apa. Mesajul devenit un cliseu “Consumul excesiv de alcool dauneaza grav sanatatii” este un adevar care ar trebui luat in seama, mai ales acum in preajma Sarbatorilor si nu numai.

Cele mai frecvente complicatii somatice determinate de consumul de alcool sunt: gastritele toxice, ulcerele, pancreatita, diabetul zaharat, hepatita cronica, ciroza hepatica, polinevrita periferica, convulsiile, accidentele vasculare cerebrale si miocardice.

In plus, consumul exagerat de alcool pe termen lung poate cauza daune considerabile la nivelul creierului, chiar si in cazul persoanelor care nu prezinta semne ale intoxicării cu alcool sau ale dependentei.

Expertii spun ca afectiunile creierului cauzate de alcool sunt subdiagnosticate si adeseori confundate cu boala Alzheimer, alte forme ale dementei sau puse pe seama inaintării în varsta.

Printre afectiuni cognitive cauzate de consumul de alcool se numara: tulburari de memorie, diminuarea capacitatii de a lua de  decizii, incapacitatea de a controla emotiile si anxietatea.

In prezent, analiza imagistica a creierului a aratat ca abuzul de alcool, pe termen lung, poate schimba structura creierului – prin reducerea materiei cenusii in zonele responsabile de invatare, concentrare, memorie, luarea deciziilor si comportament social, precum si prin deteriorarea materiei albe (ce cuprinde fibrele nervoase care se conecteaza la materia cenusie).

Pe de alta parte, unele studii arata ca oamenii care consuma alcool moderat (un pahar de vin rosu pe zi) prezinta un risc mai mic de boli cardiovasculare, depresie si unele probleme cognitive decat cei care nu beau deloc. Dar riscul unor efectelor daunatoare creste brusc pe masura ce oamenii consum alcool in cantitati mari.

De cate ori nu am auzit cuvintele: “ Beau ca sa uit..” Cercetătorii au oferit clarificari si asupra impactului pe  care il are consumul de alcool pe termen lung asupra depresiei, stresului si anxietatii. Desi nu este inca clar daca depresia este cauzata de consumul de alcool sau invers, expertii spun ca este un cerc vicios: “Oamenii beau, de multe ori, deoarece nu se simt bine, dar bautura ii face sa se simta si mai rau, asa ca ei decid sa bea mai mult”, afirma directorul NIAAA, George Koob.

Cu toate acestea, studii care au urmarit obiceiuri indelungate privind consumul alcoolului arata ca o parte din materia alba se poate regenera – în special daca persoanele respective nu mai consuma alcool inainte de 50 de ani. Varsta de 50 de ani pare a fi un prag critic, probabil pentru ca tesutul creierului isi pierde din abilitatea de a se regenera dupa aceasta varsta.

Dependenta de alcool cauzeaza in timp alterarea sentimentelor si relatiilor cu membrii familiei, tulburarea relatiilor interpersonale la serviciu si in cercul de prieteni, reducerea sentimentelor de responsabilitate, intarzierea si absenta de la locul de munca, accidente de munca si de circulatie, delicventa, divort, pierderea locuintei si a locului de munca, suicid.

Asadar, consumul responsabil de alcool creste considerabil sansa la o viata sanatoasa si normala din punct de vedere social.

Lasa Comentariu