lista
antibiotic

06/12/2018 by Mediprice with 0 comments

ANTIBIOTICUL – prieten sau dusman?


Infectiile pot fi produse de bacterii, fungi, virusuri.
De retinut! Antiobioticele trateaza doar infectiile produse de bacterii. Bolile precum gripa, raceala, bronsita sunt cauzate de virusuri, situatii în care antiobioticul este inutil, chiar daunator. De asemenea, febra mare asociata unor afectiuni nu indica neaparat o infectie bacteriana.
Utilizarea incorecta a acestor medicamente complica evolutia bolii si favorizeaza formarea unor tulpini microbiene rezistente. Specialistii au atras atentia asupra acestor pericole cu ocazia Zilei Europene a Informarii despre Antibiotice, marcata pe 18 noiembrie.

In cazul in care ni s-a prescris antibiotic, trebuie sa avem in vedere faptul ca o greseala frecventa o reprezinta intreruperea administrarii antibioticului odata cu disparitia simptomelor, adica mult mai devreme de terminarea zilelor de tratament mentionate pe reteta. Acest gest face ca bacteria sa nu fie eradicata din organism, favorizand selectarea de tulpini rezistente, care nu vor raspunde la administrări ulterioare de antibiotic. Si nerespectarea orelor de administrare a antibioticelor le scade eficienta. Aceste medicamente au rate diferite de metabolizare în organism. Administrarea lor la intervale fixe de timp (6-8-12 ore) permite mentinerea unui nivel constant de substanta in sange, eficient impotriva bacteriilor.
De retinut! Nu combina antibioticele cu alcoolul si produsele lactate, intrucat acestea le scade eficienta.

Antibioticele nu fac diferenta intre bacteriile „rele”, care ne imbolnavesc si cele „bune”, pe care le avem cu totii în corp. Bacteriile bune, care se gasesc pe piele, in gura, in intestine, in vagin joaca roluri esentiale in organism: ne protejeaza de micoze si de alte bacterii daunatoare, participa la sinteza unor vitamine, produc enzime necesare digestiei, elimina gazele din intestin etc. Tratamentele indelungate sau repetate cu antibiotice, in special daca sunt din cele cu spectru larg, ucid si bacteriile bune. Consecintele pot fi diaree sau constipatie, infectii cu candida, vulnerabilitate crescuta la infectii cu bacterii mai virulente.

Asadar, administrarea antibioticului se face numai la recomandarea medicului, respectand cu strictete schema de tratament.

Lasa Comentariu